Totalul afișărilor de pagină

marți, 24 mai 2011

Pentru atunci cand o sa "disertezi" ....

     Chiar daca titlul te duce cu gandul la lucrarea de disertatie, care ne asteapta pe unii in perioada urmatoare, nu e nimic pentru ca altii vor sustine si lucrarea de licenta, asa ca ce voi scrie are legatura cu ambele si sper sa fie de folos.

     Cred ca in primul rand, pe langa documentarea foarte bine asupra temei alese si adunarea informatiilor, punerea lor cap la cap, respectarea indicatiilor de tehnoredactare, fiecare facultate avand specificul ei  ... etc etc....  trebuie sa incepem cu simple exercitii de respiratie si indreptare a spatelui pentru atunci cand o sa stam fixati in fata monitorului :D dar si o alimentatie simpla dar sanatoasa in acelasi timp.
Am putea consuma de exemplu fructe si legume din abundenta, pentru ca se stie ca in perioada de efort intelectual intens creierul are nevoie de resurse.
Acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru o buna functionare a creierului.
Spanacul are un puternic efect antioxidant, incetinind deficientele de memorie si problemele sistemului nervos central.... mai cautati voi si altele.....
     Pe langa toate acestea o rugaciune simpla si subiect inaltata catre Izvorul Intelepciunii necesara atunci cand lucram efectiv dar si atunci cand vom fi in fata comisiei.

     Iata mai jos cateva sugestii, propuneri pentru momentul cand in fata noastra se afla o comisie pe care poate o vedem pentru prima data si ne vede pentru prima data...asta daca nu este si profesorul coordonator acolo .... si cred ca in cele mai multe cazuri, nu este... la mine la licenta cel putin nu a fost....:
1. - spune “Da” daca un membru al comisiei are sugestie de imbunatatire a lucrarii;     Ce inseamna asta ?
     Daca cineva din comisie iti zice ceva ca observatie persoanala de-a lui, e bine sa nu te certi;  daca zice “eu cred ca era mai bine daca.....”
    Totusi, e bine sa ai o opinie personala, e posibil ca membrii comisiei sa vada ca ai fie caracter (si te certi cu ei), fie o opinie foarte coerenta (si gandesti logic); dar in general e bine sa eviti cearta.
     Poti spune, de ex: “Da, aveti cu totul dreptate, sunt intru totul de acord, si as adauga …” (si aici adaugi ceva ce contrazice total ce a zis el, dar cel putin i-ai dat dreptate)."
2. - daca se ia cineva de o idee din lucrare, de o chestie concreta, apara-te, trebuie sa arati ca stii tema, si ca ai argumente; spune ceva, nu fi mut, asta daca se iau de idei din lucrare, daca vin cu argumente externe arata ca ai ceva in cap si ca meriti o nota buna.
3. - fii rapid, vorbeste mult, sa dai impresia ca stii ce spui, poti sa mai iei si pauze ca sa arati ca gandesti si ca subiectul  te preocupa.
4. - fii relaxat - o prezentare buna nu e una in care esti stresat, stai calm, stapan pe situatie, arata ca stii bine sa te controlezi.
5. - zambeste - chiar daca e cea mai ieftina cale si ti se pare dificil.
6. - vino cu elemente noi - un grafic, o poza
7. - pregateste-te sa fii intrerupt
8. - pregateste-te foarte bine inainte pt ca e bine sa stii ce contine lucrarea, astfel dovedesti ca tu ai scris-o.
     Prezentarea poate dura intre 5-10 minute, urmate de intrebari.

     Reactia fata de eventuale critici.

Studentul sa nu uite ca sustinerea lucrarii reprezinta, pentru ideile sale, „formate in incubatorul caldut al gândurilor proprii” , un prim contact cu aerul rece al evaluarii. Gradul de rezistenta al acestor idei la proba confruntarii cu evaluatorii se vede. Rolul comisiei este de a evalua cât mai exact lucrarea, in care scop, examinatorii citesc cu predilectie concluziile si referintele, pentru a-si forma o prima impresie asupra calitatii disertatiei. Tot in scop de evaluare, ei pot pune si intrebari provocatoare, decupate din oricare capitol al proiectului.
       Adesea, aprecierile membrilor comisiei sunt critice, fapt ce nu ar trebui sa-l descumpaneasca pe candidat. Am putea percepe critica nu ca ofensa, ci ca oportunitate putine lucruri avem de invatat din laude.     
        Nu intâmplator, autorii unui studiu important ii sfatuiesc pe studenti ca, in cazul in care li s-ar adresa o critica aspra privind disertatia, sa incerce sa nu contracareze atacul, intrucât nici o lucrare nu e perfecta. Toate lucrarile au fisuri sau slabiciuni, iar critica este o parte a intreprinderii academice. “Accepta cu eleganta critica si invata din ea. Chiar daca este o critica incorecta, mentine-ti increderea si fii bine dispus” (....) Pentru o atitudine moderata si receptivitate la observatii critice pledeaza si Joseph S. Levine.
      Membrii comisiei pot aduce o noua perspectiva si ar putea avea foarte bune idei de impartasit. Probabil ca cea mai buna modalitate este sa spui ceva de felul  „Multumesc mult pentru ideea dumneavoastra. O voi lua cu seriozitate in considerare”. Deci, trebuie sa dezamorsezi o situatie potential exploziva, fara a fi pusi la colt nici membrii comisiei si nici tu ( asa cum am amintit si mai sus ). Ca sa nu lasam impresia ca pledam pentru o atitudine de umilinta – in definitiv, studentul pretinde un drept ce i se cuvine
       Daca profesorii din comisie vin cu cereri nerezonabile, vei fi in masura sa le spui " intrebarea dumneavoastra este dincolo de acest prag."

          Anticiparea intrebarilor.    Poate ca cel mai important punct din pregatirea psihologica a candidatului este incercarea de anticipare a intrebarilor membrilor comisiei. In acest scop este necesar sa cunoastem componenta comisiei.
Examinatorii, la momentul sustinerii disertatiei, parcurg de obicei lista referintelor pentru a se convinge ca studentul nu a omis un autor de prima mana din literatura de specialitate. De asemenea, in cazul in care examinatorii au lucrari publicate in domeniul abordat, sau in domenii conexe, probabil ca vor urmari daca ei au fost mentionati in lista bibliografica. In afara de acest aspect, lectura lucrarilor celor din comisie constituie un valoros indiciu al tipului de intrebari ce ar putea fi adresate studentului. Prin urmare, sunt doua motive temeinice pentru a fi lecturate si consemnate in lista de referinte si lucrarile profesorilor examinatori.
Am putea solicita conducatorului stiintific sa anticipeze unele intrebari care se formuleaza cu acest prilej, sau am putea face chiar noi o incercare de acest fel, pregatind si raspunsurile corespunzatoare. Iata cateva astfel de intrebari tipice care se formuleaza cu acest prilej:
de ce ti-ai ales acest subiect?
• care ar fi trei idei mai importante care se desprind din lucrare?
• ce ai adus nou in lucrare, care este aportul tau?
• ce lipsuri ai constatat la trecerea in revista a literaturii de specialitate?
• care sunt cei mai importanti autori care au tratat subiectul, respectiv cele mai importante lucrari?
• daca ar fi sa-ti extinzi proiectul de absolvire, cum ai proceda?
• care ar fi punctele tari ale lucrarii? Dar punctele slabe?
• ce modificari ai aduce lucrarii daca ar fi sa scrii din nou despre acelasi subiect?
• ce alta tema de cercetare sugerezi in urma intocmirii lucrarii?
        In nici un caz, studentul nu trebuie sa ocoleasca raspunsul la intrebare; daca nu o intelege, mai bine sa solicite precizari suplimentare sau repetarea intrebarii decat sa dea un raspuns eronat.

   Sunt sigura ca nu am spus tot prin acest articol, ca mai sunt si altele de spus .....



  In curand sper sa disertez cu bine :D

 Mai ramane insa sa imi urez succes, sa va urez succes ! :)





Sursa: eu + site

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu