Totalul afișărilor de pagină

marți, 10 mai 2011

Social

Cautand pe net informatii de interes pentru activitatea mea, am gasit acest articol scris parca din gandurile mele.......... si nu puteam sa trec pe langa el... realitate doar realitate.




"Nimicurile" preferate ale angajatilor

Ce anume te motiveaza atunci cand vine vorba de serviciu? Petrecerile organizate de firma la care te poti afisa in tricouri traznite, cafeaua si cornuletele de dimineata sau asezarea birourilor? Sau este vorba de salariu, timp liber si dezvoltarea profesionala?

Psihologii au descoperit ca angajatii sunt din ce in ce mai nemultumiti de locul de munca pe care il au. Indiferent de bonusurile si libertatile care le sunt oferite de catre compania la care lucreaza, acestia nu sunt fericiti. Potrivit unui studiu efectuat de site-ul CareerBuilder.com, numarul angajatilor care se declara satisfacuti de locul lor de munca a scazut de la 57 de procente in luna decembrie 2003, la 52 de procente in luna mai 2004. Unul din patru angajati afirma ca sunt nemultumiti de activitatea profesionala pe care o desfasoara.

Cercetarile efectuate anul acesta de catre Employee Benefit Research Institute au aratat faptul ca 77% dintre angajati considera ca beneficiile care le sunt oferite de catre viitorul angajator sunt cel mai important lucru pe care il iau in considerare atunci cand accepta sau refuza un loc de munca.

Mai mult decat atat, un studiu efectuat anul trecut doar asupra angajatilor care s-au declarat foarte multumiti de beneficiile oferite de compania la care lucreaza, a aratat ca aproape doua treimi dintre acestia spun ca aceste beneficii sunt cel mai important motiv pentru care si-au pastrat actualul loc de munca (69 de procente) si ca sunt multumiti de locul de munca (64 de procente). Insa, mai putin de o treime dintre angajatii de astazi se declara pe deplin satisfacuti de beneficiile oferite de angajatori - o scadere cu 9 procente fata de anul trecut.

Oamenii au invatat sa vada dincolo de bonus-urile stralucitoare, fleacurile inutile oferite cu atata generozitate de anumite companii. Angajatii au obosit sa se simta pacaliti de ineficienta acestora: petrecerile traznite nu ii fac sa se simta mai motivati. Acestia isi doresc un angajament cat mai bine definit in cadrul companiei si o schita cat mai clara a posibilitatilor de promovare. Dorinta este ca bonus-urile oferite sa fie cat se poate de concrete: mai multe zile de concediu, mai multe sanse de promovare si o cat mai mare siguranta a locului de munca.

Din ce in ce mai mult, companiile sunt interesate de necesitatile angajatilor lor atunci cand isi stabilesc beneficiile pe care le vor oferi. Cei din conducere se vor intreba: "De acest lucru va beneficia un segment semnificativ de angajati?"; "Se potriveste cu traditia noastra?" sau "Este o afacere buna pentru noi - pastrarea angajatilor buni in timp ce cheltuielile financiare cresc?"

In orice companie care se respecta, astfel de beneficii oferite angajatilor sunt vazute ca facand parte din strategia de atractie si mentinere a celor mai talentati angajati. Care s-au dovedit a fi cele mai cautate beneficii oferite de marile companii de software? Centrele de ingrijire gratuita a copiilor, centrele de sanatate unde beneficiaza de consultatii gratuite si abonamentele la centre de recreere si fitness. La aceste bonus-uri ceva mai costisitoare s-au adaugat si unele beneficii mai mici, cum ar fi: decontarea bonurilor de la spalatoria de haine, verificarea masinii la service, schimbarea uleiului, coafor, masaj, etc.

Echilibrarea vietii profesionale

Potrivit aceluiasi studiu efectuat de CareerBuilder.com, se pare ca o treime dintre angajati sunt nemultumiti de programul de lucru. Pe de alta parte, unul dintre reprezentantii unei companii importante din Chicago declara: "Am incercat nenumarate tactici de motivare a angajatilor pana cand am gasit una care sa functioneze. Am incercat sa marim salariile.
Am incercat sa oferim weekend-uri in afara orasului. Am oferit mese gratuite in timpul serviciului. Nimic nu a functionat mai bine decat sa-i las pe angajati sa-si organizeze singuri programul de lucru. Atunci cand acestia si-au organizat programul de lucru dupa propria personalitate si obiceiuri, vanzarile noastre au cunoscut o crestere extraordinara. Am cativa angajati care lucreaza doar jumatate din orele de program si reusesc sa-si atinga cota de vanzare fara probleme".

Calitatea vietii

Epuizarea este predominanta la majoritatea angajatilor, cu un procent de 68% care se simt epuizati la serviciu. 43% dintre acestia sufera de epuizare doar uneori, in timp ce 25% dintre acestia au afirmat ca se simt epuizati foarte des sau chiar mereu. Pentru a combate acest lucru, angajatorii au cautat modalitati de a usura stresul din viata angajatilor lor. O companie internationala din Boston prefera sa foloseasca in acest sens o varietate de tactici. Pentru a face ca traseul pana la firma sa fie mai putin stresant, compania a decis sa plateasca abonamente lunare pentru parcarea masinilor sau pentru mijloacele de transport public.
O alta tactica folosita in timpul verii a fost acordarea de sase zile libere in plus fata de concediul obisnuit, in preajma unor sarbatori nationale importante, pentru a-i determina pe angajati sa iasa mai mult din mediul de lucru si sa se bucure de zilele frumoase. Compania afirma ca ajutorul acordat angajatilor pentru a-si indeplini responsabilitatile personale si profesionale s-a dovedit extraordinar nu numai pentru ridicarea moralului acestora, ci si pentru eficienta cu care au lucrat.

Dezvoltarea profesionala

Multe companii ofera posibilitatea dezvoltarii profesionale si modalitati de a invata care sunt oportunitatile in acest sens, incluzand cursuri gratuite, burse educationale sau reducerea costurilor pentru orele de curs. Acordarea unor certificate de specialitate in cadrul companiei, a facut ca angajatii instruiti si calificati in cadrul acesteia sa ramana sa lucreze in continuare aici si nu in alta companie.

Protectia familiei

Un alt ajutor important pentru angajati a fost acordarea de gratuitati pentru efectuarea analizelor complete de sanatate atat pentru ei cat si pentru copiii si nepotii acestora. Programul de doua saptamani include pe langa aceste investigatii si cursuri de instruire medicala.

Beneficii legale

O alta categorie de beneficii oferite de anumite companii pot include optional asigurari de viata, asigurari de sanatate, asigurari auto si pentru casa. De asemenea, plata serviciilor juridice a inceput sa devina un bonus obisnuit oferit angajatilor.

Angajatii isi parasesc sefii si nu companiile

Valeriu Ricu - Senior Consulting Psychologist, Chiron Consulting, vorbeste despre motivele fluctuatiilor de personal din Romania, acestea intalnindu-se mai ales in companiile prost conduse:

1. Nu ma simt valorizat, simt ca nu contez pentru ei. Daca plec, oricum nu-mi vor simti lipsa.

Multi manageri au un talent deosebit in a-si face subordonatii sa se simta simple mijloace de atingere a obiectivelor financiare. "Nimeni nu este de neinlocuit", sloganul pe care il auzim din pacate prea des, tradeaza tendinta de a trata oamenii ca pe obiecte, cu atat mai valoroase, cu cat sunt mai repede substituibile.

2. Meritele nu imi sunt recunoscute.


"Daca obtii rezultate spectaculare, dupa ce te-ai jertfit cateva luni bune pe altarul muncii si ti-ai sacrificat viata personala, iti spun ca de fapt nu ti-ai facut decat datoria. Doar de-aia te platesc, nu?"

3. Simt ca ma plafonez. Sa raman inseamna sa ma complac in rutina, sa nu invat nimic nou.
Contrar credintei inradacinate in mentalitatea multor angajatori, cei mai multi oameni simt nevoia sa se implice in activitati stimulative, sa invete si sa se dezvolte profesional si personal.

4. Nu exista oportunitati de promovare.

Dorinta de putere (legitima) este unul din cei trei factori motivationali identificati de McClelland. Cei sensibili la influenta acestui factor isi doresc o promovare pentru a avea mai multa libertate de decizie si pentru a simti ca pot influenta mersul evenimentelor. Pentru acestia frustrarea este inevitabila cand avansarile se fac pe criteriul nepotismului sau al favoritismelor.

5. Seful meu este un incompetent, care isi asuma laurii muncii mele si care ma blameaza pe mine pentru consecintele deciziilor lui.

"Daca lucrurile merg bine este meritul lui; daca merg prost, este numai vina mea".

6. Volumul de munca mi s-a dublat, in schimb salariul a ramas acelasi.

Pentru cei mai multi manageri politica de minimizare a costurilor se traduce in reducerea cheltuielilor legate de personal. Inghetarea salariilor, concomitent cu supraincarcarea cu sarcini pentru a evita costurile implicate de angajarea altor persoane, este un fenomen intalnit pe scara larga si chiar la "casele mari".

Sursa: Eva.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu